Suomalainen lukupiiri pyörii Göteborgissa

2006-12-13

Lukupiiri kokoontui 10. joulukuuta keskustelemaan Helvi Hämäläisen kirjasta Kaunis sielu. Tämä kirjailijan kuoleman jälkeen 2001 julkaistu teos, jonka hän on kirjoittanut ja 1927, oli ollut vaikeasti tavoitettavissa. Vain kolme lukupiiriläistä oli lukenut sen, ja se sai pisteitä 1-5 haitarissa 3-3-5, siis 3,7.
Kirjaa pidettiin hiukan vaikeaselkoisena ja pitkäveteisenä. Pluspuolella oli kaunis kieli, luonnonkuvaukset ja rohkeus. Haastava kirja se on. Näin lopettaa arvionsa Kaija Matikainen Ylioppilaslehdessä:

"Hämäläinen kirjoitti muistelmissaan olleensa teosta kirjoittaessaan 'esteettisen maailmankatsomuksen vanki'. Tuo kauneudenrakkaus sävytti koko hänen kirjailijantyötään ja välittyy myös Kauniin sielun murhaajattareen: tämä on tosin sairas, mutta ehdoton ja järkkymätön pyrkimyksessään säilyttää kauneus, vaikka murhaamalla. Kaunis sielu on loistava, hurja pienoisromaani." http://www.ylioppilaslehti.fi/2001/05/11/kaunis-murhaajatar/

Jos kaipaat tällaista haastetta, liity jonoon ja varaa kirja Göteborgin kaupunginkirjastosta. Kustantamolta painos on toistaiseksi loppu.

Lukupiirisläiset toivottivat toisilleen lukukokemuksista rikasta joululomaa. Tammikuun lukupiirissä, joka poikkeuksellisesti päätettiin pitää vasta 21. tammikuuta, mietitään enemmän, mitä kirjoja valitaan maaliskuusta eteenpäin.